Magyarul
In english
Deutsch
KÉPEK
Telephely
Webshop elerhetőség
Rendeles, információ:
+36 20 299 6159
Felni számítás
Szélesség ET
szám
Eredeti felni
Új felni
Eredeti felnihez képesti igényelt szélesítés: mm

Felületi érdesség mérőszámai és közöttük lévő kapcsolatok

Számos műszaki konstrukció megfelelő működésének feltétele, hogy az alkatrészek megfelelő felületi érdességgel készüljenek el. Ennek érdekében a tervezők előírják a megfelelő felületi érdességet. Gyártás során azonban sokszor szükség van arra, hogy a felületi érdesség mérőszámait átváltsuk egymásba; vagyis például az átlagos érdességet (Ra) át akarjuk váltani egyenetlenségmagasságra (Rz) vagy éppen simasági mérőszámra (Rq).

Felületi érdesség (12 oldalas pdf file)Méretlánc átrendezés a gyakorlatban
 
Korábbi méretlánc átrendezés elmélete című cikkünknek a folytatása. Ebben a cikkben bemutatunk néhány esetet, amikor szükség lehet a méretlánc átrendezésre.

Méretlánc átrendezés a gyakorlatban (8 oldalas pdf file)  Alkatrészek tűrése
 
Egy gépelem megfelelő legyártásához szükséges valamilyen műszaki dokumentáció. A műszaki rajz teljes mértékben megfelelő, ahol nemzetközi szabványok szerinti jelöléseket, vonalvastagságot, papírméretet stb. használunk. Sajnos a különböző tűrések használatát egyre inkább mellőzik a rajzok készítői, ami a gyártás során félreértésekhez vezethet. A mellékelt anyag bemutatja a különböző tűrésrendszereket (alapcsap-, alaplyukrendszer, IT tűrésmezők, jelöletlen tűrések, sorjázási tűrések, alak és helyzettűrések, függő tűrések) és használatuk lehetőségét.

Alkatrészek tűrése (21 oldalas pdf file)  


Tűréstáblázat az ISO 286-2 szerint
 
A műszaki életben elterjedten használják az IT rendszert a hengeres felületek tűréseinek megadásakor. Ezen belül is kiemelt jelentősége van az alapcsal és alaplyuk rendszernek. A letölthető file-ban megtalálhatóak a csapok (a-z) és a furatok (A-Z) különböző helyzetű tűrésmezeinek a határeltérései (tűrése). A táblázat első oszlopában vannak névleges méretek csoportjai (1-500 mm) második sorában pedig a tűrésmező IT jelölése.

Tűréstáblázat (8 oldalas pdf file)  
Méretlánc (méretháló) átrendezés elmélete
 
A rajzok készítői nem mindig veszik figyelembe a technológiai és méréstechnikai lehetőségeket, ezért szükség lehet a méretlánc vagy méretháló átrendezésére. A következő cikk a fogalmak tisztázása után ismerteti a méretlánc átrendezésének elméletét. Az elmélet könnyebb elsajátításához segítséget adnak a példák, továbbá a példákon keresztül gyakorlatot szerezhetünk a méretlánc átrendezésben. Az utolsó példán keresztül láthatjuk, hogy a tűrésmező átrendezés technológiai szigorítást is magában foglalhat.
 
Méretlánc átrendezés elmélete (7 oldalas pdf file)
 


Renishaw-s gépbemérés (Ballbar)

Renishaw mérési rendszer
A méréshez szükséges egy számítógép egy interfész és útadó befogokkal.

Indukciós távolságmérő
Renishaw termékekkről bővebb felvilágosítás
 Kutnyánszky Tamástól kaphat.
A mérés során az útadó kétszer óramutató járásával megegyezően, majd elentétesen körbejár. 

  Útadó kalibrálása
A mérést megelőzően az útadó kalibrálható, ami tovább növeli a pártízezredes pontosságot.

Gép pontossága
Az eredmény grafikusan és szövegesen is megjelenik, az adatok segítségével a gépparaméterek beállíthatóak, illetve mechanikai javítás rendelhető meg. Ebben az esetben az eredmények alapján semmilyen beavatkozás sem volt szükséges.
 
vissza a CÉGÜNKRŐL fő oldalára
Fő tevékenységünk:
CNC esztergálás, CNC marás, CNC megmunkálás, hagyományos megmunkálás, hegesztés, tuning és egyedi alkatrészek illetve kis- és nagysorozatok gyártása.
2004-2019 © Gépész Tuning Kft.